Healthycrop: Udvikling af svamperesistente afgrøder skaber grobund for globale licensaftaler

Den forudsete globale mangel på fødevarer betyder, at aktører inden for agrikultur må tænke i nye baner, hvis der skal være mad nok til alle i fremtiden. Virksomheden Healthycrop har fundet et enzym, der bekæmper svamp i kornsorter og andre afgrøder, som kan blive en game changer for verdens fødevareproducenter.

Kornmarker er i konstant risiko for at blive angrebet af svamp, som vil nedbryde plantecellerne. Svampen danner mikrotoksiner, slår planten ihjel og ødelægger høsten. Derfor er flere landbrug nødsaget til at sprøjte afgrøderne med pesticider, for undgå svampeangreb. Men da vi i dag sætter høje krav til pesticidefrit landbrug, samtidig med at verdens pressede fødevaresituation betyder, at hver mark skal give så meget mad som muligt uden at risikere spild, må der nye løsninger til.

Healthycrop er en spinoff-virksomhed fra Aarhus Universitet, som udvikler svamperesistente afgrøder, ved at udnytte et enzym som planten selv danner, som spiller en stor rolle i resistens mod svampeinfektioner.

Vi er drevet af at skabe et pesticidefrit landbrug, hvor vi samtidig sikrer at ingen fødevarer går tabt grundet svampeinfektioner.

Pernille Ollendorff Hede
CEO I Healthycrop

– Vores enzym bekæmper svampen, gennem plantens eget forsvar. Vores primære fokus har været at udvikle svamperesistente kornsorter som byg og majs og nu hvede, og så videre til andre vigtige afgrøder. Vi er drevet af at skabe et pesticidefrit landbrug, hvor vi samtidig sikrer at ingen fødevarer går tabt grundet svampeinfektioner. I USA alene går dyrkningen af flere millioner majs tabt hvert år, siger Pernille Ollendorff Hede, CEO i Healthycrop.

Udover at sikre fødevarer til fremtiden, vil Healthycrops teknologi også betyde at vi får færre pesticidrester i drikkevandet og at biodiversiteten vil trives bedre, når mængden af pesticider mindskes. Og så sparer det endda både penge og CO2 for landmændene at benytte denne teknologi fremfor at sprøjte markerne.

Salg gennem licensaftaler er afhængigt af patenter

Healthycrops forretningsmodel består i at forhandle licensaftaler med store, globale frøproducenter, som denne vej får adgang til at bruge Healthycrops teknologi. Guardian IP Consulting hjælper Healthycrop med patentstrategi og sikrer at patentet dækker de planter virksomheden gerne vil fremstille i deres produktudvikling.

– For at opnå en bred patentbeskyttelse for Healthycrop, har vi overbevist patentmyndighederne med stærk patentfaglig argumentation. Vores arbejde for Healthycrop og andre biotekvirksomheder hviler på en stærk forskningsbaggrund og en dyb indsigt i deres teknologi og fremtidig udnyttelse, siger Verena Simpson, European Patent Attorney og partner hos Guardian IP Consulting, som selv har mange års forskningserfaring.

Healthycrop har på nuværende tidspunkt søgt patent i EU, USA, Canada, Brasilien og Australien. Især patentet i USA er meget omfattende og dækker alle afgrøder, som foruden korn blandt andet tæller sojabønner og majs. Og denne brede dækning betyder alverden for at Healthycrop kan sælge sit produkt.

Det betyder alt for os, at vi er i stand til at beskytte vores immaterielle rettigheder. Uden det havde vi ikke en virksomhed

Pernille Ollendorff Hede
CEO I Healthycrop

De store producenter kan selv lave gene editing på samme niveau som os og de har i tilgift et stort maskineri, der kan få det ud over rampen. Men de kan ikke bruge alle de forskningsår, som vi har kunnet på Aarhus Universitet. Der ligger over ti års udviklingstid bag vores produkt, siger Pernille Ollendorff Hede og fortsætter:

– Jeg læner mig enormt meget op ad Verena i vores samarbejde. Jeg har selv en baggrund indenfor plantemolekylærbiologi, men jeg er meget afhængig af Verenas patentfaglighed og hendes anbefalinger.

Kontakt os

Du er altid velkommen til at kontakte os. Vi har et af Danmarks største og stærkeste teams af europæiske patentkonsulenter og designkonsulenter, som rådgiver inden for mange tekniske områder. Tag gerne fat i os til en uforpligtende snak.

E-mail: mail@gipc.eu

Eller vælg at blive ringet op

Få værdifulde råd og tips

I nyhedsbrevet giver vores eksperter relevante råd og tips om aktuelle emner inden for patent og design.

Vi er stolte af at være blevet anerkendt som en af Europas førende patentkonsulentsvirksomheder af Financial Times.