Er din patentovervågning klar til enhedspatentet?

Enhedspatentet og den fælles europæiske patentdomstol trådte i kraft d. 1. juni 2023, men hvad betyder det for din virksomhed? Vores partner Steen Østergaard anbefaler et tjek af din patentovervågning, for at fremtidssikre din forretning.

Med ikrafttræden af den nye fælles europæiske patentdomstol fik vi et alternativ til de eksisterende domstole i forbindelse med håndhævelse og ugyldiggørelse af europæiske patenter. Samtidigt fik vi enhedspatentet, som vil gøre det meget billigere og nemmere at administrere dit patent i Europa, da du blandt andet slipper for at validere og oversætte dit patent i de enkelte lande. Efter mange års forsinkelse trådte enhedspatentet (UP) og den fælles europæiske patentdomstol (UPC) i kraft d. 1. juni 2023.

Selvom enhedspatentet og den fælles patentdomstol fremhæves som et forbedret og billigere system end det nuværende, er der nogle områder, som især mindre danske virksomheder skal være opmærksomme på.

– Prisen for fornyelsen af enhedspatentet vil ca. svare til prisen for at forny fire nationale patenter. Så for en lille dansk virksomhed, som kun er til stede på få udenlandske markeder, fx Tyskland og England, kan det godt svare sig blot at benytte national validering, siger Steen Østergaard, partner og European Patent Attorney hos Guardian IP Consulting.

Enhedspatentet dækker +17 europæiske lande, så jo flere af disse markeder din virksomhed opererer på, desto større bliver den økonomiske fordel altså ved enhedspatentet. Det samme gælder for den fælles patentdomstol.

Læs mere: Enhedspatentet (UP) og den fælles europæiske patentdomstol (UPC)

Hvis du som virksomhed står over for en modpart, der krænker dit enhedspatent i flere lande, kan du fremover nøjes med én retssag

Steen Østergaard
Partner og European Patent Attorney hos Guardian IP Consulting

Flere nye patenter vil dække Danmark

Steen Østergaard vurderer at kun ca. 10% af europæiske patenter i dag bliver validerede i Danmark. Op imod 90% af de udstedte europæiske patenter får derfor aldrig virkning i Danmark eller i de andre små europæiske lande. Dette ændrer sig med enhedspatentet, og mange flere europæiske patenter forventes at komme til at dække Danmark.

– Vi rådgiver vores kunder til at overvåge hvilke europæiske patenter, der nærmer sig udstedelse. Hvis de bliver registrerede som enhedspatenter, dækker de også Danmark, og det er derfor utrolig vigtigt, at danske virksomheder har opsat gode patentovervågninger, så de kan nå at nedlægge indsigelse imod kritiske patenter. Derfor er det endnu vigtigere at være proaktiv i forhold til patentovervågning, og mange af de små og mellemstore virksomheder halter desværre bagefter, siger Steen Østergaard.

Men hvad kræver det for at en virksomhed kan scanne patentlandskabet effektivt og sikre en dækkende patentovervågning? Steen Østergaard fremhæver, at virksomhederne skal starte med at kigge i krystalkuglen og forsøge at forudse hvilke produkttyper, processer og teknologier de kommer til at arbejde med fremadrettet. Patentovervågningen designes dernæst, så den dækker virksomhedens fremtidsplaner.

– For at sikre en effektiv overvågning skal man desuden sikre, at de medarbejdere, som udfører overvågningen, har kendskab til fortolkning af patentkrav og en god forståelse for virksomhedens forretningsmæssige og teknologiske planer, siger han.

Har din virksomhed brug for et tjek af jeres konkurrentovervågning?
Vores team står klar til at hjælpe dig.

Læs mere: Om konkurrentovervågning her.

Kontakt os

Du er altid velkommen til at kontakte os. Vi har et af Danmarks største og stærkeste teams af europæiske patentkonsulenter og designkonsulenter, som rådgiver inden for mange tekniske områder. Tag gerne fat i os til en uforpligtende snak.

E-mail: mail@gipc.eu

Eller vælg at blive ringet op

Få værdifulde råd og tips

I nyhedsbrevet giver vores eksperter relevante råd og tips om aktuelle emner inden for patent og design.

Vi er stolte af at være blevet anerkendt som en af Europas førende patentkonsulentsvirksomheder af Financial Times.