Undgå kopiering af dine produkter

Hvordan sikrer du din idé?

Du kan risikere piratkopiering på flere måder

Kopiering af tekniske produkter sker på flere måder. F.eks. kopieres den tekniske funktion af originalproduktet, uden at kopiproduktets udseende ligner originalen. På den anden side sker det også, at udseendet af originalproduktet kopieres, selvom den tekniske funktion af kopiproduktet slet ikke svarer til eller er ringere end originalen. Naturligvis sker det også, at både den tekniske funktion og udseendet af produktet kopieres samtidigt, sådan at der er tale om en fuldstændig kopi af originalen – en såkaldt 1:1 kopi. Denne direkte kopi kræver mindst ressourcer af kopiproducenten, idet der ikke bruges tid og penge på at ”designe uden om”, hverken i forhold til produktets virkemåde eller produktets fysiske ydre form og facon. Der findes faktisk visse steder i verden firmaer, som kan fremstille en sådan fuldstændig kopi af et originalprodukt inden for ganske få uger – alt hvad de behøver er et eksemplar af originalen. En sådan kopiering er som oftest ulovlig, og der tales undertiden om piratkopiering, piratprodukter og kopivarer. På denne måde kan konkurrenter snylte på din idé eller dit produkt.

Hvordan undgår du, at konkurrenter snylter på din idé eller dit produkt?

Hvis det originale tekniske produkt er beskyttet af en immaterialrettighed, som dækker kopien, er der tale om en ulovlig eller uautoriseret kopi, og man har mulighed for at retsforfølge en potentiel krænker. Patenter, brugsmodeller, designs og ophavsret er immaterialrettigheder, som kan beskytte et produkt mod kopiering. Varemærker kan hindre uretmæssig brug af navnet eller logoet, som produktet markedsføres under. Visse rettigheder, såsom ophavsretten, skal ikke registreres, men opstår ved skabelsen af ”værket”, og kopiering er også ofte i strid med markedsføringsloven. Det er derfor undertiden muligt at retsforfølge kopister uden en registreret rettighed, men det skal understreges, at bevisbyrden kan være svær at løfte, og sagen kan blive unødvendigt ressourcekrævende. Med en registreret rettighed i hånden vil du her være mange skridt foran.

EKSEMPEL: På messe i Kina

For eksempel kan man måske på en kinesisk messe opleve en svejserobot, som til punkt og prikke ligner en dansk designet svejserobot. Den tekniske funktionalitet af kopiproduktet lever dog slet ikke op til originalen. Måske bliver kopiproduktet købt i den tro, at der er tale om originalen eller et tilsvarende kvalitetsprodukt. En designregistrering ville her have været relevant.

Omvendt kan man forestille sig, at en smart teknisk feature ved selvsamme dansk designede svejserobot kopieres i det kinesiske produkt, hvorved produktet kan løse de samme opgaver. Produktet pakkes derimod ind i et helt andet udseende end originalproduktet. Derved aner kunden, der køber svejserobotten, måske ikke uråd, og ved ikke, at der er tale om et kopiprodukt. En patent- eller brugsmodelrettighed ville her have været relevant.

Endeligt kan kopiproduktet naturligvis være en fuldstændig kopi, hvor både udseende og teknisk funktion er kopieret.

Hvordan kan Guardian hjælpe dig med at undgå kopiering?

Hos Guardian ser vi på din idé, dit produkt og din forretning som en større helhed og vurderer, hvilke rettigheder, der er relevante i forhold til at undgå uønsket kopiering. Hvis dit produkt skiller sig ud ved den tekniske funktion, men kan fremstilles med vidt forskellige designs, vil vi overveje at beskytte produktet med patent eller brugsmodel. Hvis dit produkt derimod skiller sig særligt ud ved sit udseende, men ikke ved sin tekniske virkemåde, vil vi overveje at beskytte produktet med en designregistrering.

Hvis både den tekniske funktion og udseendet af produktet er vigtige, så kan vi typisk opnå en stærk beskyttelse af dit produkt ved at kombinere en patent- eller brugsmodelrettighed med en designregistrering. På denne måde kan det være endog meget svært for konkurrenter at ”designe uden om” dit produkt på lovlig vis, hvad enten det drejer sig om den tekniske funktion eller udseendet af produktet.

Er dit produkt beskyttet af mindst én af rettighederne patent, brugsmodel eller design, har du sikret dig mod en direkte kopi – den såkaldte 1:1 kopi. Har du et godt varemærke, vil vi overveje en varemærkeregistrering.

Hvis dit produkt skulle blive kopieret på trods af opnåede IP-rettigheder, kan Guardian hjælpe dig med at håndhæve dine rettigheder, idet vi samarbejder med et stærkt netværk af erfarne danske og internationale advokater.

Hos Guardian stræber vi efter altid at bruge de bedste værktøjer inden for IP–verdenen for at kunne give din virksomhed den bedst mulige beskyttelse. Vi vil gerne både forstå forretningsdelen af din virksomhed samt de tekniske detaljer af din opfindelse og/eller det visuelle udtryk af dit nye produkt. Vi ved, at vi på den måde kan skabe IP-rettigheder til dig, som virkelig giver værdi til dig og din virksomhed.

Guardian har et af Danmarks stærkeste teams europæiske patentkonsulenter og europæiske designkonsulenter inden for praktisk taget alle tekniske områder. Guardian samarbejder med nogen af Danmarks bedste kræfter inden for varemærker og domænenavne og kan således også være behjælpelig med at opnå sådanne rettigheder.

Læs mere: Patent, brugsmodel eller design

Kontakt os

Du er altid velkommen til at kontakte os. Vi har et af Danmarks største og stærkeste teams af europæiske patentkonsulenter og designkonsulenter, som rådgiver inden for mange tekniske områder. Tag gerne fat i os til en uforpligtende snak.

E-mail: mail@gipc.eu

Eller vælg at blive ringet op

Få værdifulde råd og tips

I nyhedsbrevet giver vores eksperter relevante råd og tips om aktuelle emner inden for patent og design.

Vi er stolte af at være blevet anerkendt som en af Europas førende patentkonsulentsvirksomheder af Financial Times.