Enduro Genetics: Tidligt fokus på patenter sikrer bred beskyttelse og investorinteresse

Opskalering af biotekniske processer kan være en svær opgave at løse, men startupvirksomheden Enduro Genetics har opfundet en ny teknologi, som muliggør dette. Et tidligt og bredt patent betyder at virksomheden både kan beskytte sin nyudviklede teknologi og samtidig tiltrække investorer.

Danmark har mange virksomheder, der arbejder med biologiske produkter som fødevarer, lægemidler og enzymer, som har det til fælles at deres produkter starter som mikroorganismer i laboratorier og senere skal rykkes ud til produktion i massiv skala. Denne opskalering kan være svær at lykkes med, og i nogle tilfælde bremses den helt, men dette vil Enduro Genetics ændre på. Virksomheden, som udspringer fra DTU, har udviklet en syntetisk biologiteknologi, som gør at produktet bliver produceret igen og igen. Metoden er anderledes end dem, man tidligere har benyttet og derfor har patentering været helt essentielt for at bringe produktet videre mod markedet.

Det vi laver, er så anderledes end andre teknologier og derfor har det været altafgørende, at vi tidligt er gået i gang, for at beskytte os bedst og sikre investeringer. Her har det betydet meget at Guardian har været med os fra starten og fulgt os i de ting, vi har videreudviklet.

Peter Rugbjerg, CEO
Enduro Genetics

Som postdoc på DTU var Peter Rugbjerg en af opfinderne af teknologien, som senere skulle danne grundlag for Enduro Genetics. I dag består virksomhedens portefølje af to patentfamilier, hvor den seneste er meget fokuseret på hvad markedet efterspørger. Her har det været afgørende at få et bredt patent, som dækker en helt ny teknologi.

– “Guardian har en utroligt god forståelse for denne nye teknologi, som vi arbejder med. Vi kommer med rå data, og de har kigget på det brede spektrum og hvor vi har kunne sikre os en bred patentdækning og det er deres fortjeneste at vi har fået det patent vi har. Der findes patenter og så findes der rigtig gode patenter”, siger Peter Rugbjerg.

Biotek-investorer vil se produkter, som kan patenteres

Hos Guardian IP Consulting er patentkonsulent Annette Sørensen ligeledes begejstret for samarbejdet med startupvirksomheden, hvor hun har fingrene helt nede i faget, på en anden måde, end hos mange andre kunder.

– “Det er altid spændende at samarbejde med spin-outs, for de er rigtige ildsjæle. Her har vi typisk en lang dialog og sparrer frem og tilbage og arbejder frem til at det bliver en opfindelse ud fra et IP-synspunkt, hvor vi især kigger på kommercialiseringspotentialet”, siger Annette Sørensen og fortsætter:

– “For biotekstartups handler det i høj grad om at tiltrække funding og investorer er ikke interesseret i løsninger, der ikke kan patenteres. Det giver ballast og beskyttelse at have patenteret sin opfindelse.”

Netop kommercialiseringen betyder meget, fordi Enduro Genetics bevæger sig inden for venturekapital og har en teknologi, som kan blive banebrydende. Og her spiller det brede patent en vital rolle.

– “Guardian kiggede rigtig grundigt i patentreglerne og forstod at teknologien passede ind i en kategori, som er meget nyskabende, som gjorde at vi fik det brede patent. De er meget proaktive og går til sagen på en saglig måde. Samtidig er de er også videnskabsfolk, som forstår biokemien og kan udfordre os”, siger Peter Rugbjerg.

Med en solid patentstrategi i rygsækken står Enduro Genetics stærkt i kunne hjælpe andre virksomheder med deres processer, fordi patentet giver virksomheden mulighed for at fortælle sine kunder om processen og hvordan den skaber værdi, fremfor at skulle holde kortene tæt ind til kroppen.

Læs mere: Skal man have en patentstrategi?

Kontakt os

Du er altid velkommen til at kontakte os. Vi har et af Danmarks største og stærkeste teams af europæiske patentkonsulenter og designkonsulenter, som rådgiver inden for mange tekniske områder. Tag gerne fat i os til en uforpligtende snak.

E-mail: mail@gipc.eu

Eller vælg at blive ringet op

Få værdifulde råd og tips

I nyhedsbrevet giver vores eksperter relevante råd og tips om aktuelle emner inden for patent og design.

Vi er stolte af at være blevet anerkendt som en af Europas førende patentkonsulentsvirksomheder af Financial Times.